SINTEF Fiskeri og havbruk ser mange muligheter for anvendelse av tang og tare.
Fiskeri og kystdepartementet sendte den 20. desember på høring et forslag om konsesjoner på dyrking av tang og tare i Norge.
– Vi synes dette er et godt tiltak og håper at opprettelse av konsesjoner fører til en økt interesse for dyrking av tang og tare og en fremvekst av en ny næring innen havbruk, sier administrerende direktør i SINTEF Fiskeri og havbruk AS, Karl Almås, i en pressemelding.
Les også: Akvakultur av vannlevende planter 21.12.2010
Biodrivstoff og fôr
Tang og tare er lite utnyttede ressurser i Norge, men det er mange muligheter for anvendelse av disse råstoffene, for eksempel som kilde for vitaminer og mineraler, fôr og kjemikalier. Det knyttes imidlertid størst interesse til bruk av tare til produksjon av biodrivstoff. Karbohydratene i tare kan omdannes til bioetanol eller biogass og representerer 3. generasjons biodrivstoff ved at det ikke brukes potensielle matvarer, produktiv matjord, gjødsel, ferskvann eller plantevernmidler i produksjonen. Tare har en enormt hurtig vekst og er en raskt fornybar ressurs, opplyser SINTEF.
I Norge ligger mye til rette for at vi skal lykkes med tang- og taredyrking. Vi har en lang kyst med egnede lokaliteter, vi har god kompetanse på havbruk og vi har allerede en industri rundt sjøinstallasjoner. Ved å samlokalisere tareanlegg med fiskeoppdrettsanlegg og drive integrert havbruk, kan man sannsynligvis utnytte næringssaltene som slippes ut fra disse anleggene til økt tareproduksjon og samtidig utnytte denne ressursen som per i dag går rett i havet, skriver SINTEF i pressemeldingen.
– SINTEF Fiskeri og havbruk har allerede forsket på området i flere år og dyrking av tang og tare ser lovende ut når det gjelder å løse noen av våre største miljøutfordringer i framtida, både når det gjelder mat og drivstoff. Vi ser fram til å bidra med vår kunnskap i utviklingen av denne næringa, sier Almås.
Les også: – Taredyrking kan bli ny kystnæring 13.09.2010
Les også: Tare som biodrivstoff 19.09.2009